dermatologija

ESTETSKA DERMATOLOGIJA I MEDICINSKA KOZMETOLOGIJA U POLIKLINICI HILARUS

Na koži svakog od nas s vremenom ćemo naći tragove kronološkog starenja, fotostarenja, mjesta pojačane ili izgubljene pigmentacije ili ožiljke nakon upalnih procesa kroz koje je naša koža prolazila ili pak bore koje nastaju kao posljedica mimike lica tijekom prethodnih godina. Na neke od tih promjena možemo utjecati i ublažiti ih postupcima kojima se koristimo u medicinskoj kozmetologiji.

Odabir tretmana u medicinskoj kozmetologiji ovisi mnogo faktora, između ostaloga o dobi, o dermatološkom statusu, o tipu kože, o željenom učinku te o mogućnostima i dosezima pojedinih postupaka.

Neki od postupaka iz područja medicinske kozmetologije koje možete obaviti u Poliklinici Hilarus:

 1. Terapija indukcije kolagena mikroiglicama (Microneedling) – DERMAROLLER, DERMASTAMP

Terapija indukcije  kolagena ili „microneedling“ je medicinski postupak koji stimulira  regeneraciju i potiče nastanak novog kolagena u koži.

Mikroiglice stvaraju mikro-ubode u koži i time potiču proces cijeljenja u koži u smislu proizvodnje novog kolagena od strane fibroblasta. Kao posljedica oslobađanja brojnih faktora rasta dolazi do stvaranja novih kolagenskih, elastinskih vlakana i neoangiogeneze- stvaranja novih kapilara.

dermaroller_how_it_works

Terapija indukcije kolagena mikroiglama se najčešće provodi u slijedećim indikacijama:

 • višestruko pojačan ulaz u kožu proizvoda za njegu
 • rejuvenacija ( pomlađivanje)
 • ožiljci
 • blaži oblici akne, ožiljci od akne
 • plitke bore
 • hiperpigmentacije i hipopigmentacije

U  području tretiranom mikroiglicama doći će do postupnog poboljšanja u izgledu kože. Za postizanje maksimalnog  kozmetskog učinka najčešće biti potrebno učiniti nekoliko tretmana medicinskog postupka terapije indukcije kolagena mikroiglama.

Za dodatno poboljšanje učinka i poboljšanje produkcije kolagena moguće je  kombiniranje postupka terapije indukcije kolagena mikroiglama sa aplikacijom antioksidansa, nutrijenata te hijaluronskom kiselinom za bolju hidrataciju i volumen kože.

mala-slika-stamp

 1. Kemijski peeling

Kemijski peeling je medicinski postupak koji djelovanjem organskih kiselina na kožu dovodi do kontroliranog oštećenja kože, posljedično sa uklanjanjem  odumrlih stanica površinskog sloja kože te regeneracijom vitalnih djelova epidermisa i re-modeliranjem dermisa.

Kemijski peeling se najčešće provodi u slijedećim indikacijama:

 • hiperpigmentacije kože – uključujući melazmu i postupalne hiperpigmentacije
 • akne
 • postupalni ožiljci i ožiljci nakon akne
 • poboljšavanje strukture i tonusa kože
 • posljedice fotostarenja i kronološkog starenje
 • blage hiperkeratotičke promjene
 • hiperplastične lojne žlijezde
 1. Medicinsko čišćenje lica i mehanička ekstrakcija komedona uz intenzivnu njegu odgovarajućim preparatima za kožu sklonu upalnim procesima
 1. Intenzivna anti-age njega lica i dekoltea prilagođena specifičnim potrebama Vaše kože
 1. Aplikacija hijaluronskih filera

Medicinskim postupkom aplikacije hijaluronskih punjača ( filera) želimo postići učinak rejuvenacije putem ispunjavanja bora i pregiba na licu hijaluronskom kiselinom.

Hijaluronski punjači nam pomažu i u oblikovanju i povećanju volumena usnica.

Hijaluronski punjač ( filer)  je kristalno čisti gel koji se ubrizgava u kožu (u nekim tretmanima i tik pod kožu) u malim količinama, u svrhu obnavljanja volumena i strukture kože da bismo joj vratili prirodan, elastičan i zdrav izgled.

Riječ je o injekcijskom tretmanu specijalnim gelom koji sadrži hijaluronsku kiselinu, a koja se inače prirodno sintetizira i u našem tijelu, ali se s vremenom smanjuje njezina količina u koži . Najvažnija funkcija hijaluronske kiseline je prenošenje i vezanje vode.

Aplikacija hijaluronskog punjača ( filera)  nudi trenutačne rezultate koji su dugotrajni, ali ne i vječni. Konture lica i bore obično zahtijevaju dodatni tretman devet  do dvanaest mjeseci nakon početnog. Nakon tretmana usana, dodatni tretman obično je potreban nakon otprilike šest mjeseci.

 1. Aplikacija Botoxa

U estetskoj dermatologiji Botulinum toxin tip A ( BTX-A) koristi se za ublažavanje bora koje nastaju kao posljedica micanja mišića tj. facijalne mimike. BTX-A se koristi i kao terapija prekomjernog znojenja.

Učinak BTX-A postaje vidljiv 24-48 sati nakon injekcije, potrebna su 3 do 5 dana da se razvije potpuni učinak, sa maksimalnim efektom u 4. tjednu po aplikaciji. Učinak BTX- A na mimiku lica prosječno traje 3-4 mjeseca, a u slučaju liječenja hiperhidroze  i do 9 mjeseci.

Mehanizam djelovanja BTX-A je putem kemijske denervacije koja dovodi do paralize poprečno prugastih mišića, atonije glatkih mišića i hipohidroze , inhibirajući otpuštanje acetil –kolina, dovodeći time do potpunog sinaptičkog bloka.