repelenti

Repelenti

Kako odabrati pravi repelent za zaštitu od komaraca

 

Ugrize raznih insekata tijekom ljeta gotovo je nemoguće izbjeći, no činjenica je kako je vrlo važno izbjeći ugrize komaraca koji mogu biti prijenosnici opasnih bolesti, uključujući  zika virus, virus zapadnog nila, dengu groznica, malariju i žuta groznicu.  Pogotovo ako putujete u zemlje gdje postoje te bolesti.

Organizacija potrošača Environmental Working Group objavila je rezultate istraživanja o sprejevima koji štite od insekata a cilj istraživanja je bio otkriti koji proizvodi su najsigurniji. Loša vijest je da ne postoji potpuno siguran način da se zaštitite od ugriza insekata. Svi repelenti imaju prednosti i mane. Dobra vijest je da su neki od repelenata učinkoviti i relativno niskog udjela toksičnosti, pod uvjetom da se pridržavate mjera opreza prilikom korištenja, osobito se to odnosi na djecu.

Zdravstveni djelatnici  poručuju da su u današnje vrijeme  repelenti protiv komaraca potpuno sigurni i da ih treba koristiti.  Koji je proizvod najbolji za vas ovisit će o tome  da li ste trudni ili vam repelent treba za zaštitu malog djeteta, da li idete na put u zemlje gdje  je puno komaraca koji prenose bolesti, da li idete u prirodu, ribolov, jedrenje ili  kampiranje.  To su sve stvari o kojima trebate voditi računa kod izbora repelenta.

 

Koji je najbolji aktivni sastojak?

Prema CDC i EPA repelenti koji sadrže DEET, pikaridin, ulje limunskog eukaliptusa ili PMD i IR3535  osiguravaju dugotrajniju zaštitu.

 

DEET je najstariji repelent  kojeg je razvila američka vojska 1946. godine. On je najčešće korišten i najistraženiji sintetski repelent.  Znanstvenici tvrde da je DEET u potpunosti siguran, čak i za trudnice. Koristi se već 40 godina i zabilježeno je svega nekoliko slučajeva hospitalizacije i to  uglavnom zbog prekomjernog korištenja. Pedijatri i toksikolozi drže da su repelenti s niskim udjelom DEET-a (do 10 posto) sigurni za primjenu kod djece već od dvije godine starosti. EWG preporučuje kod odraslih osoba korištenje repelenta s DEET-om u koncentraciji manjoj od 30 posto.

DEET je jedini sintetski repelent  čije je djelovanje ispitano i na trudnicama.  Studija je rađena na Tajlandu i obuhvaćeno je 900 trudnica. Pratili su mame i djecu tijekom trudnoće i godinu dana nakon poroda. Studija je pokazala da DEET nema štetne učinke ako se koristi tijekom drugog i trećeg tromjesečja.

Niti jedan drugi repelent nije ispitivan tijekom trudnoće pa zbog toga dio stručnjaka kaže da bi se upravo DEET trebao koristiti u trudnoći. S druge strane, EPA  u svojim smjernicama kaže da se u trudnoći mogu koristiti svi repelenti.

DEET ima i svoje nedostatke, kao što su neugodan miris, osjećaj masnoće na koži a može i ošteti vašu opremu ili odjeću izrađenu od sintetičkih materijala.

Proizvodi s 20% do 50% DEET pruža zaštitu od komaraca  6 do 13 sati, ovisno o vremenskim uvjetima.

DEET se nalazi u proizvodima kao što su Off! Deep Woods sprej, Sawyer’s Ultra 30 Insect Repellent losion i  3M’s Ultrathon Insect Repellent losion i sprej.

 

Pikaridin je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija i  jednako je učinkovit kao i DEET, no nije toliko sklon iritiranju kože i očiju. Emitira vrlo jak miris,te je vrlo ugodan za uporabu jer ne ostavlja nikakav miris niti masne tragove na koži.

Proizvodi s najmanje 20% picaridina pružaju zaštitu oko 6 sati dok desetpostotna koncentracija štiti oko tri i pol sata.

U nedavnim testiranjima  Consumer Reports je ocijenio dva proizvoda na bazi pikaridina kao najbolje za rastjerivanje one vrste komaraca koji prenoce zika virus.

Pikaridin se nalazi u sprejevima, losionima i mokrim maramicama kao što su Sawyer’s Premium Picaridin Insect Repellent losion i sprej, Avon’s Skin So Soft Bug Guard Plus Picaridin Pump, and Cutter Advanced Insect Repellent Fragrance Free maramice.

 

Ulje limunskog eukaliptusa  sadrži eterično ulje koje učinkovito odbija komarce zahvaljujući aktivnom spoju p-mentan-3,8-diol (PMD), koji je učinkovitiji od većine sintetskih repelenata. Velik nedostatak mu je odbojan miris. Ovakav repelent mogao bi sadržavati 30 posto ulja limunskog eukaliptusa te 20 posto PMD-a. Ta koncentracija mogla bi biti učinkovita poput DEET-a, iako je vrijeme zaštite ipak nešto kraće.

Repelenti  s 30% PMD ili ulja od limuna eukaliptusa štitit će vas od  komaraca 4 do 6 sati

Nalazi se u preparatima kao što su  Cutter Lemon Eucalyptus sprej  i Repel Lemon Eucalyptus. Prema testiranjima koje je proveo Consumer Reports,  repelenti koji sadrže 30% PMD štite od komaraca 7 sati.

 

IR3535  je strukturalno sličan aminokiselini alaninu i na tržištu Europe je prisutan već 30 godina. Koristi se kao repelent protiv komaraca, krpelja i muha, u postotku 7,5-20 posto. Općenito je siguran za upotrebu i nema znatnih štetnih učinaka.  Istraživanja su pokazala kako je IR3535 jednako učinkovit kao i DEET po pitanju zaštite od komaraca Culex, nositelja virusa groznice Zapadnog Nila te krpelja koji prenose Lyme boreliozu. Studije su pak pokazale kako je IR3535 nešto manje učinkovit, u usporedbi s DEET-om, po pitanju zaštite od azijskih tigrastih komaraca koji mogu prenijeti žutu groznicu, tropsku groznicu , encefalitis i zika virus. Kao i DEET može oštetiti proizvode od  plastike i sintetičkih  tkanina.

Repelenti  s najmanje 20% IR3535 pružaju zaštitu  7 do 10 sati, ali oni ne djeluju  protiv vrste komarca koji prenose malariju.  Ako idete u područje gdje vlada malarija trebate odabrati drugu vrstu repelenta.

Na popisu preporučenih repelenata Consumer Reports, nema ni jednog proizvoda sa  IR3535

 

Prirodni repelenti?

Prirodni repelenti se nisu pokazali učinkoviti u borbi protiv  komaraca. U testiranjima koje je proveo Consumer Reports, ustanovljeno je da četiri repelenta koji sadrže eterična ulja citronele, klinčića, limunske trave ili ružmarina ne mogu pružiti zaštitu od komaraca dužu od sat vremena.

Za preparate koji sadrže listerine, tablete češnjaka ili b vitamina nema dokaza da pružaju ikakvu zaštitu od ugriza komaraca.

 

Da li se odlučiti za sprej ili losion      

Repelenti u spreju počinju djelovati brže, dok losionu treba 20-tak minuta da stvori zaštitni sloj iznad kože. S druge strane neki losioni imaju oslobađanje aktivne supstance sa vremenskom odgodom pa tako mogu pružiti dužu zaštitu a istovremeno smanjuju izloženost osobe visokim koncentracijama aktivne supstance.

Repelente svijeće
Osim što nisu učinkovite, ove svijeće mogu biti vrlo loše za dišne putove.

 

Zaštitna krema za sunce i repelent

Ako ste u situaciji da istovremeno trebate koristiti zaštitnu kremu za sunce i repelent, onda CDC daje smjernice da se prvo koristi krema za sunčanje a potom repelent.

U svojim smjernicama CDC ne preporuča koristiti kombinirana sredstva koja su istovremeno kreme za sunčanje i repelenti  jer  za razliku od sredstava za sunčanje repelent nije potrebno nanositi više puta. Često nanošenje pridonijelo bi potencijalno toksičnom učinku repelenta.

 

Da li se repelenti smiju koristiti kod djece?

Da. Proizvodi s DEET se mogu koristiti kod djece starije od 8 tjedana.  Picaridin se smatra sigurnim za djecu u dobi od 2 godine, a proizvodi s PMD / ulje limuna eukaliptusa/ se smatra sigurnim za djecu stariju od 3 godine. Nema podataka o korištenju IR3535 kod djece.

Kod nas je većina repelenata dozvoljena za djecu nakon druge godine starosti.

Kada koristite repelente kod djece,

-Uvijek pažljivo pročitajte upute proizvođača.

– Ne nanosite repelent na ruke jer djeca često stavljaju ruke u usta.

– Ne nanosite repelent na dječiju kožu prije oblačenja. Repelent se nanosi ili na otkrivene dijelove tijela ili na odjeću.

– Prije spavanja repelent sa kože treba isprati vodom i sapunom.

– Proizvod treba držati izvan dosega djece

–  Ne preporuča se dopustiti da dijete samo nanosi preparat.

 

Da bi se postigao maksimalan učinak odabranog repelenta i smanjila vjerojatnost toksičnosti, potrebno je:

  • Pridržavati se uputstava na deklaraciji;
  • Držati prizvode izvan dosega djece i ne dopuštati da ih djeca nanose sama;
  • Nanositi ih samo na izloženi dio tijela i odjeću, nikako ispod odjeće;
  • Ne nanositi ih u blizini očiju i usta;
  • Sprej ne nanositi direktno na lice nego na ruke, pa nanijeti na lice
  • Ne sprejati u zatvorenim prostorima kako ne bi došlo do udisanja repelenta i kontaminacije hrane;
  • Nikada ne nanositi na oštećenu kožu: rane, posjekotine, ogrebotine, iritacije;
  • Nakon povratka iz prirode oprati kožu tekućom vodom i sapunom.