kamen-ukrasni-oblutak-prirodni-wolken-bijeli-25-40mm-25-1-slika-58672298

Ukoliko imate žučnih tegoba pripazite na ishranu!

Ukoliko imate već dijagnosticirane žučne kamence, mulj ili pijesak u žučnjaku, ili ako ste imali kamenac (kamence) u žučnim vodovima nakon operacije žučnjaka, svakako pripadate skupini ljudi s povećanim rizikom za nastanak/nastavak žučnih tegoba. Žučni kamenci su jedna od najčešćih bolesti probavnog trakta, a smatra se da oko 10% opće populacije starije od 40 godina ima ove tegobe. Žučni kamenci češće se pojavljuju kod žena, naročito žena starijih od 40 godina s prekomjernom tjelesnom težinom.

Žučni napadaj prouzročen je pomicanjem žučnog sadržaja (pijeska, mulja, kamenaca)  kroz žučnu vrećicu i žučne vodove. Podražajni obrok kao što su npr. pečena, pržena i pohana mesa, suhomesnati proizvodi i jaja, ali i druga teža i začinjena hrana pridonosi aktivaciji žučnih tegoba. Prehrana također doprinosi i  stvaranju žučnih kamenaca. Prije svega to se odnosi na prehrambene sastojke bogate mastima i  kolesterolom, jednostavnim ugljikohidratima (šećerima) koji doprinose debljanju,  te prehrana siromašna vlaknima koja su važna za poticanje peristaltike.

Upravo nakon težeg obroka hrane često se javlja žučni napadaj  u vidu bolova pod desnim rebranim lukom, najčešće praćenih mučninom i povraćanjem, a može se pojaviti i povišena tjelesna temperatura. Ovo stanje zahtijeva žuran pregled liječnika koji Vam može ultrazučnim pregledom uz laboratorijske pretrage dijagnosticirati žučne kamence i ordinirati pravilnu terapiju i prema potrebi zahtijevati pregled kirurga. Terapija izbora u liječenju žučnih kamenaca je operacija.